Verschil Douglas en Grenen hout 

Veel schuttingen zijn gemaakt van grenen hout maar ze kunnen ook van Douglas hout zijn gemaakt. Wat zijn de verschillen? 

Herkomst Grenen hout 

Grenen hout komt van de ‘grove den’ of pijnboom (Pinus Sylvestris) welke in bijna heel Europa voorkomt. Uitzonderingen zijn Engeland/Ierland en de westkust van Frankrijk, evenals Zuid-Spanje en ten zuiden van de Alpen. In hooggebergten (hoger dan 1500 m) groeit de den tot ongeveer 2000 m hoogte. In de koudere streken van Europa (b.v. Scandinavië) groeit de grove den langzamer dan in andere streken. De grove den kan een hoogte bereiken van 25-30 m. 

Herkomst Douglas hout 

Douglas hout komt van de douglasspar welke oorspronkelijk in Noord-Amerika voorkomt. In Europa is de douglasspar voornamelijk aangeplant voor het hout. Hier in Europa bereikt de douglasspar hoogtes tot 50 m. In Amerika kan hij een hoogte bereiken van 100 m. 

 

Structuur Grenen hout 

De structuur van hout is van belang bij het al dan niet toepassen bij bepaalde constructies en of het te verduurzamen is door b.v. impregneren. Ook de verwerkbaarheid is belangrijk; is het eenvoudig te zagen enz. 

Grenen hout heeft een lichte (soms geelachtig) kleur, heeft een matig fijne nerf en meestal een rechte draad. Grenen hout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Wel moet er rekening worden gehouden met het verschil tussen Noord-Europees en Midden-Europees grenen. In Noord-Europa groeien de bomen langzamer en hebben daarom kleinere knoesten een dichtere structuur. Hierdoor neemt dit hout niet zo snel vocht op en werkt minder in vergelijking met Midden-Europees grenen. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen. 

Structuur Douglas hout 

Douglas hout heeft een geelbruine kleur die onder invloed van lucht en licht verkleurt naar oranjeachtig geelbruin. Na droging zal het hout vergrijzen. De nerf van het hout is (zeer) fijn en de draad is overwegend recht en hard. Na het zagen is er en duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Daar het hout harshoudend is kunnen soms vettige vlekjes voorkomen en soms met hars gevulde holten. Na het drogen zal Douglas hout steeds harder worden. Ook Douglas hout bevat hars en er kunnen daardoor harsholtes bevatten. 

Verwerkbaarheid Grenen hout 

Grenen hout is goed te zagen, boren, frezen en te schuren. De Midden-Europese soorten kunnen een fijn vezelige oppervlak krijgen omdat deze niet zo langzaam groeien dan Noord-Europees grenen. Spijkeren of schroeven hoeft geen problemen te geven, net als lijmen. 

 

Verwerkbaarheid Douglas hout 

Douglas hout is het beste machinaal te bewerken daar dit niet makkelijk is met handgereedschap. Spijkeren en schroeven dient voorzichtig te gebeuren daar het hout nog weleens wil spijten. Het beste kan men Douglas hout voorboren, i.i.g. op de kanten. Droog Douglas hout laat zich goed behandelen met beits en verf. Ook douglas hout is geïmpregneerd te verkrijgen. 

Duurzaamheid Grenen en Douglas hout 

De duurzaamheid van bomen is verdeeld over 5 klassen (1-5) waarbij onbehandeld hout in klasse 1, 25 jaar of langer goed blijft en in klasse 5, niet langer dan 5 jaar. Deze duurzaamheidsklassen zeggen iets over de mate waarin in de bomen bestand zijn tegen schimmels. 

Het spinthout (buitenste laag van een boom) van Grenen en Douglas vallen beide onbehandeld in de duurzaamheidsklasse 5 en gaat niet lang mee wanneer het wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Het kernhout van beide soorten is redelijk duurzaam (klasse 3-4) en kan 15 jaar goed blijven. Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen. 

Voordelen Grenen hout 

  • Goed te impregneren
  • Makkelijk te bewerken
  • Lange levensduur mits geïmpregneerd

Voordelen Douglas hout 

  • Sterker dan grenen
  • Goed machinaal bewerken
  • Onbehandeld een redelijke duurzaamheid